360 grader rundt om atleten

Af Rasmus Kragh, Elberth Sport

Dette er til dig, der ikke bare vil være atlet, men topatlet. Og tankerne er baseret på alt for mange års erfaring og bitter erkendelse af, at en toppræstation ikke bare handler om at være hurtigere, højere eller stærkere. Da jeg besteg Everest uden medbragt ilt, var den fysiske præstation og min hæmatokritværdi på 63 kun det fundament, der skulle få mig op på toppen, mens hele skelettet omkring mig var udgjort af noget ganske andet end tests og kondital.

Du har allerede et højt niveau i din sportsgren. Du ved hvordan du skruer din træning optimalt sammen, forbereder dig til konkurrencer og præsterer når det gælder. Uanset hvad må dette domæne betegnes som din hjemmebane. Det er derfor du er atlet.

Din mestring af det sportslige er fundamentet for din succes. Det er din passion. Det er her ilden brænder inde i dig.

Men hvad med alt det andet rundt om din præstation?

Hvis jeg kunne overføre min erfaring til dig, ville jeg fortælle dig at dine sportslige kompetencer kun udgør en fjerdedel af din samlede sportslige præstation.

Hvad hvis jeg fortalte dig, at jeg først kom helt op på bjerget og ned igen i mit tredje forsøg, da jeg kom 360 grader rundt, da både mit fundament var på plads, og jeg kunne fyre mine kræfter af på et skelet af god økonomi, ordnede familieforhold, styr på alt fra boligstøtte til sponsorkontrakter, mentalt overskud, styr på kommunikationen og meget meget mere? At jeg faktisk var død på toppen af Everest, hvis jeg ikke havde planlagt at starte mit topforsøg timer før andre bjergbestigere, der ellers ville have stoppet mig i en kø mod mit mål i det, der hedder dødszonen, hvor man dør af at stå i kø uden medbragt ilt.
Jeg ville fortælle dig, at det der begrænser dig i at nå toppen af dit sportslige potentiale – eller med stor sandsynlighed kommer til at gøre det i fremtiden, i virkeligheden er alt det andet rundt om. De sidste tre fjerdedele af dit liv, som er det der skal skabe forudsætningerne for at du kan lykkes på sportsarenaen.

Det skal have fokus. Det skal være i balance. Det skal være optimalt. Så bliver du hurtigere. Så bliver du højere. Så bliver du stærkere.

Hos Elberth Sport har vi udviklet 360 graders modellen, fordi vi mener at der i langt højere grad skal tænkes hele vejen rundt om atleten. Jeg vil sætte på formel, og blive ved med at udvikle det sammen med andre atleter, at toppræstationen kun lykkes, hvis alt andet er optimeret til den grænse det nu kan optimeres til.

Du kan se første udgave af den 360-model her – Lad være med at printe den, for vi udbygger den, efterhånden som andre atleter eller du fortæller os, at vi har betonet et ord forkert eller glemt en detalje. Det kommer vi til at finde ud af i samarbejde med en række atleter, forbund og eksperter på hvert sit område. Det er vi i fuld gang med – og det indebærer en række samtaler og snakke med kloge mennesker, der enten selv har prøvet det på egen krop, gennemlever det, eller har stået helt tæt på atleten, når toppræstationen lykkedes eller atleten fejlede.

Tænk 360 grader.

Din sportslige ambition er dit projekt og ingen andres. Det er dig som ultimativt skal tage ansvar for din egen succes, med alt hvad det indebærer.

At præstere på sportsarenaen handler grundlæggende om optimering. Først og fremmest på det sportslige område, men i virkeligheden hænger det uløseligt sammen med de andre områder i dit liv, og alt for ofte bliver de andre områder underprioriterede, selvom der er så uendeligt meget at hente i at fokusere på optimeringen af disse områder.

Spørg dig selv en gang for alle:

Hvem er jeg? Hvem vil jeg gerne være? Står min indsats mål med den jeg gerne vil være?

Er jeg atleten der vil række ud efter stjernerne, og gøre alt hvad der kræves for at forløse mit fulde potentiale? Er jeg personen som allerede har bygget hele min tilværelse op omkring sportslige ambitioner, drømmer om at komme med til OL, men alligevel studerer ved siden af, ikke vil gå på kompromis med familien og vennerne, og ikke helt tør tage det sidste skridt og flytte derhen hvor de bedste talentmiljøer befinder sig, af frygt for hvad jeg kan miste?

Måske tør jeg i virkeligheden ikke helt at tro på, at det faktisk er muligt for mig, med den rigtige indsats, med tiden at vinde en olympisk medalje…

Uanset hvem du er, så er vilkårene de samme. Store drømme og ambitioner kræver stor indsats for at blive realiseret. Som atlet skal du turde at sætte dig selv og din sportslige ambition i centrum. Dette bør være dit udgangspunkt for alt andet, dit omdrejningspunkt i tilværelsen og det der definerer hvordan dit liv skal se ud. Hvis du vil nå toppen, så bliver du også nødt til at betragte dig selv som atlet. I ord, men i særdeleshed også i handling.

Atlet er ikke noget du går til i fritiden – det er noget du lever og ånder, spiser til morgenmad, middag og aften, og det er din sportslige ambition som luller dig i søvn når du udmattet efter dagens trivielle træningsrutine lægger dig i sengen om aftenen – tidligere end de fleste, fordi du skal have din restitution. At være atlet bør være din førsteprioritet. Det er din jobbeskrivelse, med alt hvad det indebærer af fravalg, ensomhed og risikoen for at fejle. Du bliver nødt til at sætte din målsætning først. I hvert fald hvis du vil forløse dit fulde potentiale. Punktum.

Når noget er styrende for hele dit liv, så betyder det også at det er dig som menneske der skal være i det. Det er i virkeligheden ikke bare atleten, men hele mennesket, som skal indfri store mål, levere resultater og udleve en ambition.

Derfor er det også altafgørende når vi arbejder med præstation og resultater, at der tænkes rundt om alle aspekter af atletens liv, for i virkeligheden er det én stor samlet helhed som skal præstere.

Og så bare et par eksempler fra modellen. Økonomi, kommunikation og personlige forhold:

Økonomi

Økonomi er en grundforudsætning for at lykkes med sin sport.

Har man økonomien giver den dig muligheden for at have alt lige fra det bedste udstyr, den bedste træner, de bedste faciliteter, den bedste restitution, og vi kunne blive ved. Mindst ligeså vigtigt er friheden den køber dig. Friheden til at fokusere på din træning og dedikere dine mentale ressourcer til din sportslige ambition, i stedet for at bruge den på alt muligt andet.

Nogle har sponsorer, andre har ikke og må i større eller mindre målestok arbejde ved siden af. Nogle får støtte eller løn af deres klub, specialforbund eller Team Danmark.

Uanset hvad så handler det om at skabe de bedste forudsætninger for at kunne fokusere på sin sport, og har du ikke den økonomiske frihed, så kan det være en kæmpestor stressfaktor at have hængende over hovedet, som begrænser dig i at lykkes.

 

Kommunikation

Altafgørende for at skaffe økonomien, og altafgørende for at opbygge dit personlige brand og tale til dine fans og følgere. Uden kommunikation har du ikke ret meget at tilbyde udover dine rene sportslige resultater, og for at opnå dem bliver du nødt til at kommunikere. Måske får du løn af din klub eller bliver på andre måder støttet økonomisk, udelukkende på baggrund af dit sportslige potentiale, men uanset hvad skal du i en eller anden grad kommunikere for at gøre dig fortjent til det. Og her har du ikke selv kontrol over hvad der skal siges til pressen, her taler du nogle andres sag.

Tager du selv kontrol over din kommunikation, og kommunikerer du rigtigt, så opbygger du til gengæld en loyal følgerskare på de sociale medier, kommer i medierne og får dig et personligt brand som tiltrækker sponsorer der er villige til at betale for den eksponering og reklame du kan give dem.

Dette kan sikre økonomien, der gør det muligt for dig at professionalisere din sportslige satsning, så du kan bruge din energi på det du brænder allermest for og skal være bedst til – at præstere i din sport. Men kommunikation kræver meget tid og mange ressourcer, og kan hurtigt blive en tidsrøver der fjerner tid og fokus fra din sport. Derfor er der meget at hente ved at samarbejde med professionelle omkring sin kommunikation. Det kan løfte det til helt nye højder, og skabe muligheder som du slet ikke anede eksisterede. Mange topatleter bruger en manager eller har en personlig rådgiver, der varetager kommunikationen, så man selv kan fokusere på at restituere når man skal restituere, i stedet for at sidde med telefonen og tænke over sit næste instagram opslag, eller sortere i bunkevis af henvendelser fra pressen i sin indbakke.

Kommunikerer man rigtigt kan du endda ende med at få tilbudt bogkontrakter, være med i dokumentarfilm, og får dig et personligt brand som ikke bare skaber muligheder imens du er aktiv i din elitekarriere, men også skaber et solidt springbræt til efterkarrieren, hvor du står for mere og andet end dine sportslige resultater.

Du skal være meget bevidst om hvordan du kommunikerer og hvem du taler til, for ellers er det bare spild af tid. Derfor er den rigtige og mest effektive kommunikation en helt selvstændig sportspræstation i sig selv. Og det er en disciplin som kan gøre hele forskellen for, hvor meget frihed og hvor mange ressourcer du har, til at fokusere på din sport.

Personlige forhold

Det fylder for os alle sammen. Det er dette som gør at vi er mennesker og ikke bare rendyrkede sportsmaskiner.

Det er her du restituerer imellem træningspas, og det er i dette domæne at du har dine menneskelige relationer, som gør at du kan koble af fra det præstationsmæssige fokus og have en personlighed udover sporten.

Har du opbakning på hjemmefronten? Forstår dine venner, kæreste og familie din sportslige ambition, og hvad det kræver af dig for at nå den?

Har du de optimale rammer for at gå all-in på din satsning; Bor du tæt på de rigtige træningsfaciliteter, har du et godt træningsmiljø i klubben, har du kort vej til god børnepasning af din datter, bor du i en lille lejlighed i midtbyens støj og larm, hvor du hele tiden føler dig lidt stresset, eller har du et hus hvor det er nemmere at koble af og fokusere?

Det er vigtigt at der er balance i dine personlige forhold, og du ikke konstant skal gå rundt og føle dårlig samvittighed overfor dine nærmeste når du prioriterer din sport, og ikke lige deltager i hver eneste familiefødselsdag, eller ikke giver din kæreste den opmærksomhed som hun mener hun bør have. Din hjemmefront skal forstå din ambition og det den kræver, og der skal være accept af den. Det duer ikke at du går rundt og slæber på dårlig samvittighed fra dine nærmeste. Det svarer bogstaveligt talt til at have en vægt bundet om benet, som du så skal slæbe rundt på. Det fjerner fokus fra din sport og forhindrer dig i at yde det optimale.

Hvis der er balance i dine personlige forhold, og det hele er skruet optimalt sammen, så er dette til gengæld en base for at din præstation kan blive endnu bedre. Men det kræver at du har tid og overskud til at være til stede overfor dine nærmeste, når du fysisk er til stede. Det er også derfor at det ikke giver mening, at den sparsomme fritid du har væk fra din sport, skal bruges på at levere en kommunikativ præstation. Det kommer til at stresse dig, skaber ubalance og fjerner i sidste ende dit fokus fra sporten.

Vores kurser
No data was found
[scc_calculator type='text' idvalue='8']