Tour de sociale medier – Det skal du holde øje med

Touren starter i dag! Og det bliver en speciel en af slagsen, fordi der vil være færre tilskuere, og fordi man i højere grad kan blive testet positiv, også for Corona, og smidt ud af løbet.

Med færre tilskuere er der grund til for rytterne selv at sørge for at aktivere deres sponsorater på en anden måde, og grund til at skabe et større hype omkring sig selv med andre midler end bare autografer til publikum. Vil f.eks. Niklas Eg være kendt i Danmark, selv være mere attraktiv for sponsorer og kommende hold, så skal han ”op i gear” på sociale medier også og se at få skabt sig en stjernestatus, som andre internationale kæmpetalenter gør. Niklas hvem, tænker du måske, hvis du ikke er cykel-kyndig? Ja, en af Danmarks største cykeltalenter lige nu, og det bliver han også kun for et bredere publikum, hvis han instagrammer, tweeter og Facebooker og lærer alle tricksene. Det kan være svært, for han skal først og fremmest køre på cykel, men han får bare sværere ved at få lov at køre på cykel, hvis han ikke både lader benene og sine medier tale. Er du i tvivl om der er penge i lortet, så læs lige med hos Viktor Axelsen her.

Følg dramaet på sociale medier, mens du ser dramaet på tv

Samtidig er cykelsporten kendt for, at der foregår ekstremt mange ting på sociale medier og i den øvrige kommunikation, som bliver en væsentlig del af cykelløbet. Af kuriøse eksempler kan nævnes, da Armstrong in 2004 satte efter Simeoni og ødelagde hans udbrudsforsøg på grund af Simeonis vidnesbyrd mod dopinglægen Ferrari, eller da Froomes og Wiggins’ bedre halvdele havde en sideløbende cykelfejde på Twitter om loyalitet, mens deres gemaler havde det på cyklen – eller da Arnaud Demare pludselig fik vinger på en stigning i Milano-San Remo og konkurrenter åbent problematiserede hans data på sociale medier – Seneste stærke eksempel har vi fra det nyligt overståede Polen Rundt, hvor Dylan Groenewegen i en spurt fik maltrakteret Fabio Jakobsen i en grad, så sociale medier gik amok, sportsdirektører og ryttere udtrykte deres foragt, og Groenewegen selv brugte blandt andet Twitter til at redde sin karriere ved at undskylde og dreje kommunikationen. I de næste dage gik Twitter på ny i selvsving, da det unge stjernehåb Remco Evenepoel i Lombardiet kørte ud over en bro og der blev spekuleret så meget hans skæbne, at folk endte med at se cykelløb på Twitter. Ingen kan huske, hvem der vandt den etape – Men vi husker billederne af Evenepoel, der gik viralt.

Der foregår masser af ting i kulissen. På den måde er cykelrytterne nærmest der hvor politikerne har været de seneste ti år – De siger undskyld på Twitter, de engagerer deres publikum på Instagram, og de forsøger at plante tvivl om hinanden, har fejder, kommenterer på hinanden, når deres holdkammerat bliver kørt midt over i en spurt og meget mere. Og som en helt særlig vinkel, kan du selv stikke hånden ind i cykelløbet, hvis du f.eks. opdager, at en rytter slår en anden rytter i feltet og bør udelukkes, selvom tv-kommentatorer og løbskomité ikke så det. Giovanni Moscon er ikke med i år, men var han med, var det dig, hvis du er dygtig nok, der kunne tweete det så stort, når han får en eller anden ny trang til at give en konkurrent et slag i ansigtet uden for kameravinklen, og så er manden smidt ud af løbet inden aften.

Her er hvad du skal holde øje med, blandt andet:

 • TDFDK-hashtagget på Twitter – Vi kæmper altid lidt om i starten af touren, hvilket hashtag der bliver det primære for den danske samtale. Men start der. Og så hold øje med om det udvikler sig til at blive tv2tourdk eller noget tredje
 • Vores verdensmester Mads Pedersen – Er ok på Twitter på https://twitter.com/Mads__Pedersen men bare skarpere på Instagram på https://www.instagram.com/pedersen__mads/ – Ham skal du selvfølgelig følge.
 • TDF2020-hashtagget på Instagram – Det ser ud til, at det er der, det kommer til at ske, og der hvor Tourens egen IG-profil tagger billeder – https://www.instagram.com/explore/tags/tdf2020/ – Brug det til at opdage holdene og rytterne.
 • TDF2020-hashtagget på Twitter kører også som det internationalt anerkendte, men det er så fyldt og rodet, at du skal sørge for at sortere selv – https://twitter.com/search?q=%23TDF2020&src=hashtag_click
 • Primoz Roglic på Instagram – Relativt kedelig indtil videre på kanalen, men af og til giver han indblik i følelserne bag, så han bliver lidt mindre maskinel. https://www.instagram.com/p/CD9jonnpzr4/ – Og en af favoritterne.
 • Egan Bernal på Instagram – Totalt kommercialiseret og har knækket sponsorkoden på Instagram med 850.000 følgere, og lækre billeder af, at han drikker kaffe. Følg ham for at se reklame-genet. Og følg ham, fordi han måske vinder touren igen. https://www.instagram.com/eganbernal/ – hvis du kan noget colombiansk følger du ham også på Twitter.
 • Flere ryttere på Strava. Du skal lige lede lidt – men se f.eks. på Richie Porte og se hans fuldkommen vanvittige træningspas og dyk ned i hans data.
 • Brian Holm er et kæmpe hit på Twitter, når han gider: https://twitter.com/brianholm1962 (og også på Instagram, skriver Morten Skøtt til mig på Twitter).
 • Michael Rasmussen er ekspert i cykling – Og det bruger han sin Twitterkonto til at styrke – Vil have de frække, men rigtige vinkler, så følger du med hos ham på https://twitter.com/MRasmussen1974
 • Feltet.dk – Alt om cykling, og de er topnørdede. Men det spiller på både Twitter, på Facebook og med kæmpe optakter til alt og alle på feltet.dk og på Twitter på https://twitter.com/Feltetdk
 • Brian Nygaard. Har lavet en Kamil Wilcek ved at gå fra Tv2 til DR, men mon ikke Twitterkontoen stadig bliver fed at følge: https://twitter.com/nygaardbn
 • Rasmus Staghøj – Her finder du alt om aftentouren (som det nu hedder på Tv2 åbenbart, selvom det vist var DR, der coinede den titel engang), og links til Mads Pedersens Sms-dagbog, som Staghøj faktisk tidligere har kørt med Chris Anker: https://twitter.com/Staghoj
 • Letour.fr – Det officielle website, som du ikke kan undvære for at se etapeprofiler og hold mv.

De øvrige danske ryttere er traditionelt bedst på Instagram og har ikke helt knækket Twitterkoden endnu:

Er der ryttere eller sportsdirektører, du selv følger? Tip lige i kommentarfeltet, hvis der er nogen, vi ikke skal undvære, så de kan komme med på listen ovenfor.

Vores kurser
No data was found
[scc_calculator type='text' idvalue='8']